tisdag 26 februari 2008

Marknadsdag



”Pip pip, Radio Catalonia information, son los nou” är det första jag hör från radioklockan, den här morronen. Det betyder att klockan är nio och att det är nyhetsdax i den radiokanalen, som vi har ställt in att vakna till. Vi ställer radion, på att väcka oss klockan 8, alltså hade jag sovit en timma, med fullt ös på radion, utan att ha hört ett smack. Men detta är inte så ovanligt, oftast brukar jag vakna, när den automatiskt släcks av klockan 10, av att det blivit så tyst. Som du förstår, så har vi ganska så sena vanor, klockan brukar bli framåt 2-tiden på natten innan vi går till sängs, och så sover vi så gott tillsammans.

Att jag vaknade den här dan, klockan nio, var nog den inre klockan som hojtade, det är ju marknadsdag på torsdagar och det var det den här dagen, alltså torsdag och marknadsdag. Marknaden har öppet mellan 08.00 och 13.00. Och vill vi ha fräscha och fina grönsaker och frukt, så måste vi kliva upp på torsdagsmornarna. Butikerna här i Tossa har inte så fina grönsaker och frukter.

Men först frukost, och det är inget som slarvas med hos Herbert och mej. Müsli med frukt och mjölk, Herbertbakat bröd, med helfett smör och helfet ost, jos, kaffe och efter det, en god kaka eller något annat sött och smaskigt. Vi åtnjuter frukosten bakom fönstret med en vidunderlig utsikt över Tossa och Medelhavet, ser båtarna komma och gå. Pippifåglarna har oxå fått frukost, ost och sockerkakssmulor, den här dagen, dom pickar i sej sin frukost, så tittar dom in till oss, precis som om dom tackade för frukosten. Till detta lyssnar vi på, något som vi för dagen, tycker passar i musikväg, det kan vara, något spanskt med ”Joaquim Sabina”, spanska låtar, misstänker jag, att Herbert plockar fram, när jag har varit för slö med att lära spanska. Det kan oxå var någon italiensk kärlekslåt, lite 60-tals rock, "Leonard Cohen," ofta blir det förstås min absoluta favorit, "Björn Afzelius".

Vi kommer iväg framåt 11.30, och då får vi ta det långa benet före det korta, det får bli bilvägen, men vi går till fots, det tar ca 20 minuter att gå ner. Jag visar här i bilder hur det är, på vår marknad i Tossa de Mar, fotona är tagna torsdagen den 21 februari 2008.

Det bor många afrikanska familjer här, kvinnorna bär de mest fantasifulla klänningar.


Marknadsdagen går mot sitt slut och jordgubbarna reas ut. En prissänkning på 51 cent.

Då drar vi hemåt. Det finns många olika varianter av dramater, kolla in den med 3 hjul, undrar om det går att köra i trappor med den? En annan sak ni kan kolla in, är kjolmodet, det är många damor som går klädda så här.
Så var det bara sopor kvar, och dom måstes det tas hand om.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 24 februari 2008

Mandelblommshäck


Mandelblommshäcken som jag "talade" om i mitt förra inlägg, alla bilderna är fotade idag den 24 februari.





Det är fler än jag som gillar mandelblommor

Sist men inte minst, kommer denna vackra Franska Lavendeln, som jag fann vid kanten av stigen, lite tidigt är det för den att blomma så här i februari.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 20 februari 2008

Platja Gran, Playa Grande


När jag, idag, gick förbi mandelblommshäcken, på väg ner för att hämta posten, kunde jag inte låta bli att sticka in näsan i häcken och bara lukta på blommorna. Likaså gjorde jag alltid, när jag bodde i Göteborg, och syrenerna blommade, alltså jag stack inte in näsan i mandelblommshäcken, utan förstås i syrenbusken. Jag är som tjuren Ferdinan, jag gillar att luuukkta på blommorna. Även om jag har många korkekar, runt omkring där jag bor, så sitter jag dock inte under dom och luktar, jag vill dofta på blommorna på dess egna växtställen.












Idag skall jag börja att berätta om stränderna som finns i själva Tossa de Mar, denna dag är det dax att presentera, Stora stranden, ”Platja Gran” på katalanska och ”Playa Grande” på spanska. Alla vägar bär till ”Platja Gran”.


På 60 och 70-talet brukade det samlas hippies här, om kvällarna, för att spela gitarr och sjunga, på stranden. När jag läste i turistbroschyrer, innan jag kom hit till Tossa, skrev dom att det gjorde dom fortfarande, jag har bara hitintills, sett en, jag säjer en person, sitta på stranden och spela gitarr, och det var den första vintern, 2005, jag såg honom.




Sköna dagar, som när denna bild är tagen, i december månad, brukar det ofta sitta folk som klistrade, mer eller mindre påklädda, efter muren som du ser längst bort i bild.


Nu förstår jag, när jag ser denna bild, varför Tossa kallas för, "Den blå pärlan". Så här vacker är stranden i december månad. Jag undrar om den egentligen inte, är bäst så här års, lite folk, fina färger, det är bara jag och måsarna.


Sjösättning av en "Barca", så här går det till när det är dax för att ge sej ut och fiska.


Skymningen faller över, Vila Vella, Gamla Stan och Platja Gran en vacker januari kväll.


Platja Gran, sedd från en utsikspunkt på vandringsleden, Cami de Ronda.


Solning och omklädning pågår bland alla Barcor.


Platja Gran, 2007-09-11


Någon kväll, varje år, under försommaren, uppträder ett band med ”habaneramusik” på stranden invid muren.


Då bjuds det på drycken ”Cremat”, rom, kaffe och citronskal, måste alltid finnas i cremat, detta blandas i en stor gryta, sedan flamberar man drycken, som hälls i pappersmuggar och drikes.


Habanera började med att, de personer, som hade varit på Cuba, såsom sjömän och utvandrade från Katalonien, kom tillbaka till Katalonien, träffades på krogar och sjöng denna musik, som dom hade uppsnappat på krogar på Cuba. Dom kom inte ihåg texterna exakt, så dom ändrade lite efter eget bevåg. Den mest kända habaneralåten är ”La Paloma”. Nu för tiden spelas denna musik, på stränderna runt om i Katalonien. Det finns ett drygt hundratal ”Habaneraband” det mest kända bandet heter, ”Peix Fregit de Palafrugell”

Som vanligt har jag hämtat denna fakta från min alldeles egen källa, vilken är outsinlig. Vill du ha mer information om Tossa, är det bara att gå in på min källas, websida Tossainfo


Här sitter publiken, på stranden och lyssnar till, habaneramusiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 17 februari 2008

Ögonblick, sedda från min terrass

Men först, måste jag visa er denna alldeles fantastiskt, underbara blomma, Stor vintergröna, är dess namn. I morse när jag kom ut på terrassen hade den slagit ut i en av våra krukor



Sedan vill jag och lilla Pippifågeln, bjuda på lite bilder, på vad vi sett hända, när vi har stått och blickat ut från terrasen.



Först blickar vi åt vänster, och då börjar jag givetvis med soluppgången, för att fånga en sådan här bild måste man vara uppe tidigt, visst brukar jag vara uppe tidigt, men då har jag inte gått och lagt mej ännu. Denna dag, klockan 06.52 den 20 juli 2007, var jag bara uppe och gästspelade, sedan blev det sängen igen för några timmar.



Så här ser det ut när dimman rullar in över bergen.



Skattkistan?




Båttrafik en skön sommardag.



Ett segelfartyg, seglar utanför, gamla stan, Vila Vella. Denna bild är fotad 080209.



En helikopter susar förbi, den är på väg ner till sjukstugan, för att hämta upp ett akutfall.



Grannen skall bygga en P-plats, och får sin cement.



Dax för gas. Gasbilen skall komma en gång i veckan, är det meningen, men jag har sett att den fuskar ibland och vänder, borta vid soptunnorna ca 300 m bort.



På fredagskvällarna, under sommarhalvåret, går det tre stycken sådana här kryssningsfartyg, förbi ute på nejden. Jag hade inte kameran på stativ, det bör man ha när man tar nattbilder, därav blev bilden lite suddig



Och nu är vi tillbaka med blicken åt vänster, vad ser vi där, om inte månen som lyser så vackert över vår lilla stad.

Pippifågeln och jag säjer härmed, "tack för att ni tittade in" och natti, natti.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

lördag 16 februari 2008

fredag 15 februari 2008

Next contribution is in work


Mitt budskap tidigare i dag, om att det skulle komma en ny blogg från mej, var felaktigt, det är ett nytt inlägg som är under arbete. Jag vet inte vad det var som hände, om det var hjärnan eller fingrarna som slant på tangenterna.

Att slinta, får mej osökt att tänka på en Göteborgsvits, som lyder som följer.

Osborn satt på spårvagnen och lyssnade, på två damer som satt och pratade, den ena damen sa "mitt hår är så flygigt, jag tvättade det i morse"
När så Osborn skulle kliva av spårvagnen, råkade han trampa en av damerna på tårna, varpå han utbrister, "Ursäkta damen, men jag tvättade fötterna i morse"

Denna bild får representera vitsen, det var ju Kals kompis, Osborn som var ute och åkte spårvagn. Statyn föreställer, Kal å Ada som står utanför Liseberg i Göteborg.




onsdag 13 februari 2008

Alla hjärtans dag, Sant Valentin