onsdag 30 april 2008

Mat och Dryck, Essen und Trinken


Till frukost serveras det alltid ”semmeln” ungefär ”småfranska” alltså vita brödbullar, men Herbert och jag brukar äta lite grova brödbullar, som någon har varit på bageriet, och köpt när dom köpte semmeln, på morronen. Bageriet öppnar klockan 6.00, så oftast är det någon som är, en aning mer morrontidig än oss, som går och köper.


Semmeln använder man oxå till, ”semmelknödel”, när man skall göra sådana, går man åter till bageriet och säjer hur många semmeln, man skall ha till sin knödel. Alltså knallade jag iväg och sa till bagaren att jag skulle ha, ”knödelbrot” av tio ”semmeln”, vilket han tog från en låda och lade i en maskin,, som trasade sönder dom, så fick jag en påse full med trasigt bröd.

Tyvärr ingen bild på ”semmelknödel”, men dock ett recept.

10 trasiga Semmeln
2 ägg
1 tsk salt
2 till 3 dl varm mjölk
hur mycket, får man se och känna, det skall vara såpass mycket att det hela hålls samman.
Blanda ihop allt och gör runda bollar med en diameter på ca 5 cm.
Lägg bollarna i kokande saltat vatten, när dom har flutit upp till ytan är dom klara.

Till detta serverades en svampsås, med rejält med svamp.

Jag måste erkänna att jag är inte så överdrivet förtjust i knödel, över huvudtaget. Det finns många olika slags knödel. I Bayern är det vanligast att man gör på potatis, eller bröd.


På fredagen serverades det till middag, ”Kartoffelsuppe” = potatissoppa

med

”Kirschnudeln” ungefär körsbärsbullar, dessa äter man till soppan, eller efteråt, allt efter smak.

När jag lagar mat, hos Herberts föräldrar blir det något i ugnen, som på bilden nedan, köttfärslimpa med skivad potatis.

 

Herberts Mamma är mycket skeptisk mot min matlagning, hon är rädd att jag har för många olika kryddor i, vilket är omöjligt, eftersom hon bara, i stort sett, har salt och peppar hemma och hon vill gärna ha ett finger med i spelet, vilket hon riktigt inte vågar, när jag lagar maten, men om t ex, Herbert systerdotter, alltså hennes barnbarn, lagar maten, är hon där och smakar hela tiden.



Mycket tårta blir det i Bayern, varje onsdag kommer det en bageribil, och stannar utanför grinden, fylld med diverse tårtor i bitar och andra bakverk, och även lite matbröd har den. På torsdagarna kommer det en annan bageribil, och Herberts Mamma går alltid ner och köper lite olika bakverk, hon tar med sej Herbert, så att han kan välja ut något gott som vi tycker om. Så när vi har varit där några dagar, så sprutar det nästan tårta, ur öronen på mej.

En gång när vi var där, var vi inne på ett konditori, och Herberts Pappa frågade vad jag ville ha, jag pekade på en stor chokoladrulltårtebit, och han köpte några bitar till oss, och gjorde så några dagar i sträck, så nu är dom inte lika goda längre.




Den sista dagen vi var i Thannberg, hade Herberts syster bakat ”Granatsplitter” gjord på bl a kaksmulor, rom, lite sylt på mördegskakbotten, så är den klädd med choklad, mycket god, men inte för mycket!!!!!!!!

”Leberkäse” är mycket vanligt i Bayern, det kan man köpa, så som hamburgare, ute på snabbmatställen. Jag tycker att den i konsistensen och smaken påminner om falukorv, lite mer kryddad, den går att äta både varm och kall.



Det kommer oxå en ”Metzgereibil” en Charkuteribil, som stannar utanför grinden varje onsdags eftermiddag. Då köper grannkvinnan, som jag skrev om i det förra inlägget, ”Leberkäse” i tunna skivor, hon lägger 4 skivor i en kluven, smörad semmeln och kommer över med till oss, lite mastigt, men man vill ju vara artig, och äta det som bjuds.

Hon brukar oxå titta över nästan varje dag och dricka en öl, oftast tar hon med sej en egen, som hon sitter och dricker, hos Herberts föräldrar, och snackar bort en stund.


När denna kvinna har bakat ”Krapfen”, flotyrkokta bakverk, kommer hon alltid över med några stycken.

En dag fick vi ”Dampfnudeln” kommer från Tjeckien. Det är kokta vetebullar med vaniljsås till, konstig rätt att ha till middag, passar mer som efterrätt tycker jag, ingen bild här.

Den Bayerska kokkonsten är kanske avancerad att tillaga, men det är inte riktigt i min smak, för mycket vinäger, grönsakerna är oftast indränkta i denna vätska. Maten är oxå för fet, för vit, för söt, för smaklös i mitt tycke, fast en krydda som dom använder till både höger och vänster, är kummin, detta är inte heller min favorit krydda.


Har man tryckt i sej för mycket av all denna mat, så tar man sej lite matsmältnings medicin.



Men den lokala Bayerska ölen är mycket god. ”Weissbier”, måste man hälla upp på ett mycket speciellt sätt så att den inte skummar över.



Det smakade gudomligt gott, med anjovisfyllda oliver, när vi väl var hemma.

Efter all denna mat, är ni säkert mätta, så jag slutar nu och önskar er en trevlig Valborg och första maj.

Fortsättning följer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg inte förrän nu att du bor i Tossa de mar - var där en vecka förra sommaren och tyckte det var jättemysigt! :-)

Resa med Herbert sa...

Hej Charlotte

Ja det är en jättemysig plats på jorden :)))

Tummelisa sa...

Hej, jag blev faktiskt hungrig av Dina bilder. Har inte ätit så mycket idag.
Håller med Dig, är inte förtjust i kummin jag heller.
Lite konstig mat verkar det vara i mitt tycke. Måste vara bekvämt med varubilar som kommer, och farligt...med tårtor.
Som alltid fina bilder och kul att se för mig som inte är så berest i världen.
Trevlig valborg och första maj.
Kram Eva (Tummelisa)

Gårdsromantik sa...

Men...gör ni inget annat än äter?
Hihi
Så mycket härlig men mastig mat och alla mysiga tårt- och gotteleveranser - man blir ju jättehungrig bara av att läsa om det.
Vad kul att få ta del av en helt annan matkultur.

Kram Maud

Resa med Herbert sa...

Hej Eva (Tummelisa) och Maud

Kul att mina bilder kan påverka er, hoppas att ni har nått gott hemma, som ni kan sätta er ner för att njuta av.

Ja du Maud, när vi är i Thannberg, så är det ett fasligt ätande, middagen serveras alltid 11.30 även om vi har ätit frukost 9.30, så är det kaffe med tårta 14.30, "Brotzeit" vid 18-tiden, en smörgåsmåltid, som de flesta äter i Södra Tyskland, på kvällen är det en massa småätande.

Jag önskar er en trevlig Valborgshelg

Solvarma kramar från Irene

KARLAVAGNEN sa...

Vet inte varför men började nynna sången Trink, Trink Bruderlein trink... Waow så mycket mat och dryck och vilka elaka barn (grannkvinnan).

Resa med Herbert sa...

Hej Karlavagnen

Du kanske kände atmosfären i och med de sista bilderna.

Ja du det blev en heldel ätande.

Pikiteniang Swefil sa...

Hej Irene,

Opppsan! Jag som sötälskare kommer att älska alla bakverk du visade.

Hmmm...nu är jag sugen igen!

Kram,
//chie
http://richiesliv.blogg.se

Resa med Herbert sa...

Hej Chie!

Tänk vad bilder kan ställa till med.

Kram Irene

Anonym sa...

Åh herregud, nu är jag proppmätt av att läsa om all den goda (och mindre goda) maten du skriver om . Tror jag tar mig en öl... Skål!

Ha en riktigt trevlig första maj!
Stor kram.

Resa med Herbert sa...

Hej Frumpan!

Ja, det är väl tur att inte alla har likadan matsmak.

Skål på dej. Solvarma kramar

Ingrid E sa...

Oj vad mycket mat! Inget för mig som är dålig på att äta. Tyska småbröd är jättegoda! Satte i mig massor en gång i min ungdom på ett hotell. De var som godis. Tårtorna skulle jag tänka mig att smaka av, ser jätteläckra ut. Fint foto.

Guldkorn i min vardag! sa...

Hejsan Irene.
Verkligen kul att läsa om matkulturen, måste vara härligt att kunna gå och köpa färskt bröd varje morgon, sen fanns det ju en matvarubil till nästan alla sorters varor, kör dom fram till hemmen?
Semmelknödel påminner om den svenska brödpuddingen(har aldrig smakat)man får väl köpa några småfrallor och pröva receptet.
Vad tyckte Herberts mamma om den färdiga maten som du lagat, var hon fortfarande skeptisk?
Tårtbil det är väl våran motsvarighet till glassbilen kan man tänka, ingen dum affärsidee kanske.
Först när man läser verkar det gott och tilltalande, men ju mer jag läser så undrar jag hur du stod ut? Friterade bullar till middag....Kokta vetebullar???
Ölen var säkert goda att skölja ner med :)
Trevlig helg på er!
Ulla-Bella

Christina sa...

Hej Irene
Så trevligt att du kikade in på min blogg!!!
Så mycket gott och intressant du har här, verkligen en trevlig blogg som jag skall återkomma till.

Ha det riktigt gott
Kram/Christina

Resa med Herbert sa...

Hej Ingrid

Tack. Jodå jag kan försäkra dej att tårtorna är goda, men det blir i det mesta laget när vi är där.

Hej Ulla-Bella

Jo du, när Herberts Mamma väl åt, så lät hon sej maten väl smaka och allt gick åt, det är väl ett gott betyg, det som något.

När vi på hemvägen åkte in till Herberts bror med fru i Stuttgart, och fick härliga smakrika rätter, som lax i ugn med en god sås till, en kinesisk rätt med anka, stekpannebröd, jordnötssås mm, då var njutningen stor, när smaklökarna verkligen fick arbeta, efter 2 veckors vila.

Du och de dina får ha en underbar helg.

Kram Irene

Hej Christina

Tack, du är hjärtligt välkommen tillbaka.

Jag har lagt in din länk på min sida.

Du får ha det så gott.

Kram Irene