söndag 9 mars 2008

Fotografering och bildhantering på mitt sätt


Många smutsiga knän blir det, blöt framfront har det oxå blivit, som när jag tog bilden nedan.



Jag har fått så mycket, mycket...., positivt beröm, för mina bilder, från er mina kära tittare och läsare.så jag blir rent av högfärdig, Tack så väldigt mycket .

Så nu tänker jag berätta, för er, hur jag gör mina bilder

Jag läste i en fototidning, att när man fotograferar så skall man gå nära objektet, men inte för nära, som på bilden nedan.



Eller så kan objektet komma för nära, som synes på de två nästkommande bilderna.




Om jag vill fotografera några personer, så går så nära som möjligt, jag brukar fylla hela bilden med de personer, som jag vill, ska fastna på plåten, och inte ha en massa onödig bakgrundsinformation, det är ju personerna jag vill se, och inte så som jag visar på bilden nedan.


Ser du dom som står och kramas?


Ibland får man vara snabb, så inte objektet försvinner ut ur bild, jag fick med nästan hela helikoptern



Jag har två kameror, en systemkamera, Nikon D50 med några olika objektiv, sen har jag en liten behändig digitalkamera, Sony Cyber-shot 3.2 mega pixels.

På nästa två bilder kan du se, hur det ser ut när jag fotar med den och vilket resultatet blev.


Oooooppsss, bilden blev visst lite sned, skönt att Photoshop finns, så att jag kan rätta upp bilden, kolla på nästa bild, så kan du se att jag har roterat den, men då måste jag oxå beskära den, och då blir bilden lite mindre.

Grattiskort kan man oxå göra, när jag fotar så försöker jag att komponera bilden så att jag får plats med en grattishälsning i bilden, nedan kan du se hur detta kan yttra sej.


Jag är ingen expert på att fotografera, jag går helt på känsla, skruvar lite på objektivet, tills det ser bra ut, när jag tittar i kameraögat, ofta ställer jag helt enkelt in kameran på auto, detta gäller Nikon D50. På Sonyn kan jag inte påverka resultatet, på den kan jag bara använda de små knep som jag angivit ovan.

Det samma gäller när jag behandlar bilderna i Photoshop, känsla alltså. Dessutom är Photoshop på Spanska, så jag testar hej vilt, ofta blir resultatet bra, men ibland så är det endast papperskorgen som gäller, en fördel är ju, att jag kan ångra vad jag har gjort och börja om från början igen.

Ja så här går det till när jag är "in action"

Jag vill bara lägga till en grej, som visserligen inte gäller fotografering, men ändå. Till dej som vill ha lite kuriosaläsning, gå då in och läs i kommentarerna, och varför inte lämna en själv oxå?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

23 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

hihi, du får köpa knäskydd, som min kompis har skaffat. Skruva och ratta är inget för mej, jag gillar snabba bilder, en liten kamera i fickan...

Resa med Herbert sa...

Hej Hannele

Tack för tipset, det kanske blir mindre tvätt då, men då måste jag oxå ta på mej ett rejält galonförkläde, när jag ligger på magen och fotar :)

mittiminvillervalla sa...

Hallåj Irene :o)

Det bor nog en pedagog i lilla dej tror jag ;o) Dagens inlägg passar en person som villervalliga jag alldeles utmärkt! Du kommer med jättefina fototips och presenterat på ett sånt bra sätt!

Du borde få jobba åt kameraindustrin! För vem gillar manualer och bruksanvisningar! Tror inte jag läst en enda i hela mitt liv! Jag trycker på alla knappar och skruvar och grejar och så blir det som det blir ;o). Jag är totalt orädd för allt sånt tekniskt och tycker manualer är helt överflödiga ;o)

Gårdagen blev helt lyckad :o) Jag bjöd på: Toast skagen till förrätt. Lax med pressad potatis och romsås till varmrätt och en fudgechokladkaka med grädde till efterrätt. Till "Guldkornet" blev det de där utspädda vattnet jag skrev om igår! ;o) Hahahahaha! Nej, jag skojar, hon fick mat hon också :o)

Idag har jag som sagt knåpat en galge sen har jag suttit i telefonen i en hel evighet känns det som. Har nog pratat i sammanlagt tre timmar! De du! Här ser du en som kan surra! ;o) Nu var det faktiskt inte mest jag surrade den här gången utan min syster ;o) Ja, eller, vi är nog på samma nivå *fniss* Nu pratade jag ju inte bara med henne utan hann med fler samtal också.

Om jag säger att det snöar idag igen så tror du mej väl inte! Men det är då som det gått troll i det här snart! Fattar inte var all snön kommer från! Jag vet ju att den kommer från ovan med alltså! NU får det väl vara nog! Jag brukar inte ödsla särskilt mycket tid på vädret men nu vill jag bara inte nåt mer!:o(

Såja, nu fick jag gnälla lite så nu känns det SÅ mycket bättre! :o)
Så nog det nu!

Som jag skrev så ska jag försöka pausa lite men självklart kikar jag in till dej lite då och då. Kanske inte varje dag men man vet aldrig ;o) Jag kanske inte klarar att hålla mej borta :o)

Låter så underbart att ta sin bok och gå till stranden. Önskar jag var där och fick följa med dej för det låter så mysigt. Men förstår dej när du skriver att du också längtar hem. Visst är det ju så att man helst vill ha både och. Skulle jag också velat och jag varit i dina kläder, helt klart. Även om det blir flytt till Göteborg så finns ju Spanien kvar att återvända till då och då. Gå efter hur du känner så blir allt rätt :o)

Milda Matilda, kollade just hur mycket jag skrivit! Bäst att sluta nu innan blogger skriker error åt mej! ;o) Förresten så måste jag gå och börja lite med middan. Idag blir det kycklingfilé till middag. Tänk jag får favvomat idag också! Fisk igår och kyckling idag! Kan det bero på att det är jag själv som är kocken ;o)

Ha en skön dag där på stranden med din bok :o)

Mys & Må

Kramisar Monika

Tummelisa sa...

Ska försöka att komma ihåg Dina tips om fotografering, men...
Har bara en digitalkamera 6,0 megapixlar?. Detta med pixlar? är en hel vetenskap för mig.
Försöker ta lite bilder på blommor ibland. Har bland annat designat mitt eget Visakort med egna pioner på, samt en musmatta med liljekonvaljer på.
Du verkar vara proffs, så fina bilder som Du visar.
Ha en fortsatt bra söndag.
Kram Eva(Tummelisa)

Smycka dig sa...

Oh vilket vackert ställe att bo på jag heldiggar dina bilder..som gammal florist så skulle jag nog oxå springa och fota alla vackra blommor.

Bra med lite foto tips vi är nog många amatörer som skulle behöva kurs i fotografering..

Detta är mitt första besök och jag lär nog återkomma

Ha det
Hälsningar Lotta

Anonym sa...

Det var en nyttig lektion i fotokonsten för mig, jag tillhör dom där som bara fotar rätt av, tänker aldrig på bakgrund eller annat störande...
Ska försöka tänka till lite nästa gång...vem vet, jag kanske överraskar mig själv.

Fortsätt att fota och visa upp resultaten här på bloggen, det är alltid lika roligt att se "din värld"

Ha en underbar söndagskväll, kram!

Resa med Herbert sa...

Hej Monika

Tack, ja det är i bland lite krångligt att läsa manualer, jag brukar skriva mina egna, under tiden jag lär mej, vad det nu vara månde.

Låter som ni hade en god middag i går, det riktigt vattnas i munnen på mej.

Strand vistelsen blev en timma lång, sedan hopade sej molnen, så jag gick hem, och när jag väl var innanför dörren började det att småregna och nu sprutar det på bra, utanför fönstren, vi var tvugna att dra in alla våra blommkrukor under taket, så att det inte blir översvämnng i dom.

Och tack du, du får själv mysmå så gott.

Kram Irene

Hej Eva(Tummelisa)

Tack, men något proffs är jag inte, jag tycker bara att det är kul, att fota och behandla bilderna. Och lycka till med ditt fotande.

Kram Irene

Hej Lotta

Tack, vad kul att du tittar in här hos mej, du skall alltid känna dej välkommen in i min solblommiga värld.

Roligt oxå att du gillar mina fototips.

Solvarma hälsningar till dej

Hej frump

Tack så mycket, det är alltid kul, att "höra" att bilderna och även de små tipsen, som jag kan ge, gillas.

Du får ha en fin kväll och en bra början å den nya veckan.

Kram Irene

Anonym sa...

Fota är kul när man lyckas. Vår mellanson bär alltid kameran med sig och brukar sälja bilder till olika tidningar.Sa en gång till honom att det skulle vara kul med en bättre kamera,jo visst men de e inte kameran som de beror på utan den bakom de beror på.så kul va han.
Njuter ör fullt av dina bilder i alla fall och du kan ju alltid skicka lite tvätt till mig för det är jag duktig på.
Kramis ewa

Resa med Herbert sa...

Hej Trollmor ewa!

Tack, det låter som en bra idé, jag går till posten morron dag, med tvätten, undrar vad det kan kosta? Spanien - Umeå tor:)Tvätta är något av det tråkigaste jag vet.

Det ligger något i det din son säjer, man ska nog ha fotoögonen på.

Kram Irene

Guldkorn i min vardag! sa...

Hallå där Irene du lilla papparatsi..smyga omkring o fota kramande par (var det inte Carola och Gunde Svan)sen flydde dom naturligtvis i den väntande hellikoptern.
Har precis hämtat mig från gårkvällens stormiddag hos villervallan inte nog med att man har ryggproblem nu har man ont i skarattmusklerna också.
Iaf. så bjöd hon på supergod middag.
Detta med megapixlar de är då som grekiska för mig, men jag skulle gärna ha en bra kamera och lära mej den samt fotoprogram inte alls dumt.
nu ska jag ta lite bloggledigt men bara några dar, kommer naturligtvis att kolla av min blogg då o då så prata på du min vän jag svarar så fort det blir en ledig stund.
behöver väl inte säga det men här är det snökollaps som vanligt, men vi väntar riktigt blidväder till veckan med plusgrader kanske snödrivorna krymper en aning då får vi hoppas.
Kramen Ulla-Bella

Resa med Herbert sa...

Hej Ulla-Bella

Förresten, jag tar och kilar över till dej och sätter mej till, och snackar.

Anonym sa...

Kul att läsa om dina fotograferings och bildredigeringar. Håller med Hannelr, skaffa knäskydd, och kanske flytväst.

Resa med Herbert sa...

Hej Marlene

Kul att du tittade in. Ja det kanske blir bäst så, jag har kommit fram till att det i alla fall, inte går med nylonstrumpor.

Anonym sa...

Känsla var ordet, sa Bull.
Jag fick en ny kamera i födelsedagspresent och nu ska jag också praktisera känsla ....

:)

Resa med Herbert sa...

Hej Fru fundersam

Ja, jag har kommit fram till att det är den rätta metoden för mej, känsla alltså.

Lycka till med fotograferandet!

mittiminvillervalla sa...

Hallåj Irene!

Jag har ju tagit lite paus men jag kikar i alla fall in till dej på en liten måndagshälsning.

Trist med regnet men solen finns nog inte långt borta där hos er skulle jag tro :o)

Idag väntar en liten promenad och lite gympa för mina onda axlar. Annars inget särkilt annat än det där vardagliga som matlagning och sånt. Om jag orkar kanske det till och med blir lite bullbak. Vi får väl se :o)

Vad ska du gör idag? Blir det stranden idag också. Kanske lite mer läsning? Jag fick tips om boken Alkemisten. Har du läst den?
Den lär ska vara väldigt bra enligt min tipsare. Sen vill jag fråga lite om din systemkamera. Det är en liknande jag tittat lite på och undrar hur du tycker den är. Krånglig, lättsam? Vad tycker du?

Nej, nu sitter jag här i alla fall ;o) Men hinner inte sitta länge så skriker kroppen. Nu har jag kramp mellan skulderbladen så det är bäst jag slutar. *Ler* Om det blir bullar då hojtar jag! För då kommer du väl hit hem till mej och får en bulle, modell större och en kopp kaffe! :o) Tänk så trevlig det skulle vara!

Kramisar till dej och en underbar dag :o)

Monika

Resa med Herbert sa...

Hej Monika och ni andra som vill följa vårt snack, häng med över till Villervallan

Ingrid E sa...

Tack för dina fototips. Du tar verkligen bra bilder.
Min dröm är att köpa systemkamera och sedan gå i kurs för att lära mig fotograferingens konst. Det lär dock dröja till jag får den tiden. Till dess njuter jag av andras, bl a dina fina bilder

Anonym sa...

Hej Irene!
Tack för dina alltid så gulliga ord i min blogg.
Har nu läst er lilla kärlekshistoria. Så fint, så kul och så underbart livet kan vara.
Jag hamnade ju i USA pga kärleken.
Den där kärleken kan ju verkligen få ut en på äventyr.

Du är verkligen en duktig fotograf och man behöver inte ha utbildning bara den rätta känslan tycker jag.

Kul att du berättar hur du gör när du fotograferar.
Jag tycker själv jätte mycket om att fotografera och har också nästan alltid kameran med mig.

Hur länge har ni bott i Tossa de mar? Ursäkta om jag skrev det fel!

Ha en fin dag i er vackra omgivning.
Stor kram Bodil.

Elzie sa...

Du är suverän på att ta kort. Att det sen blir lite tvätt får man ta *s*.
Hoppas du har en bättre dag därnere i värmen än här där det regnar - som vanligt!!
Kram Elzie

Resa med Herbert sa...

Tack Ingrid Kul att du gillar mina bilder.

Hej Bodil jag går in på din sida Morse Farm och kommenterar din kommentar.

Tack Elzie ja lite smällar får man ta.

I dag onsdag har vi +20 grader och lite småmulet, men det är skönt med värmen.

Kram Irene

mittiminvillervalla sa...

Hej Vännen :o)!

Hoppas du blivit piggare från din magsjuka. Fy vad jobbigt! Har hellre värk! ;o)

Jag är ute på en liten lördagsrundvandring. Är så glad över alla vänliga kommentarer från dej och känner mej så tacksam att jag träffat på dej här i "bloggvärlden" :o)

Som du kanske ser så har jag inte gjort mycket för omvärlden den här veckan. Lite smått och gott vardagligt men inte mycket mer än det!

Hur har du haft det under veckan som gått och hur har du det idag? Berätta! Även om du "bara" hängt tvätt! *fniss* jag gillar vardagliga små händelser och berättelser för det är ju dom livet bestsår allra mest av!

På en stund väntar jag barnbarn hit så jag måste väl till att plocka undan sånt som inte får vara i "nåbar" höjd för små busiga knubbiga barnfingrar :o)

Jag brukar få fullt upp när dom kommer med lekar, bus, kuddkrig och hopp i sängen. Det är bra det, jag behöver röra på mej! Det är stillasittandet som inte alls är bra! :o)

Hoppas du har det bra där under Spaniens himmel. Hoppas solen lyser på dej och Hebbe med stora varma generösa solstrålar :o)

Hörs snart igen! :o)

Kramisar Monika

Anonym sa...

Hej Irene!

Det där var några väldigt bra tips! Man får tacka:)

Är väldigt ny på det här med amatörfotografering men min flickvän har superkoll på allt sådant så lyckligtvis för min del så får jag tips även från henne.

Ha en kanonhelg! Soliga (den är tillbaks nu) från Johan