fredag 18 januari 2008

Hungrig? Sugen?Hungrig? Sugen?

När jag efter en måltid är alldeles proppmätt, blir erbjuden glass eller något annat smaskigt, säjer jag alltid, ja tack. Vad är jag då? hungrig kan jag ju inte vara, är jag kanske sugen? Eller vad är det för känsla jag har?Vad är skillnaden mellan att vara hungrig, eller vara sugen?

Det har forskats mycket i detta, de lärde säjer att det är hjärnan, som sänder signaler till mej, när jag ser, eller känner doften av något ätbart, som jag tycker om, det kan oxå vara klockan som styr hungern, om jag t e x är van att äta klockan 12, så blir jag hungrig då, säjer dom.Här kommer min alldeles egna teori.


Om jag ser och känner doften av, låt mej säja, en god köttbit med klyftpotatis och lite goda tillbehör till, ca 1 timma efter det jag har inmundigat en måltid, inte känner jag mej varken hungrig eller sugen, på att äta detta som jag annars tycker är mycket gott.

Hungrig känner jag mej, när det var ett tag sedan jag åt senast, det känns i magtrakten, att nu är det dax för mat, själva känslan är svår att beskriva, men då har jag varken sett eller känt doften av något ätbart, eller för den delen tittat på klockan.

Visst kan jag bli sugen om jag ser något gott som jag är förtjust i, eller känner doften av t e x nybakade bullar. Själva känslan ”sugen” var sitter den? Inte i magen, hos mej i alla fall, kan det vara hjärnan som spökar trots allt?


2 kommentarer:

Malin, costa brava sa...

hej irene, jag är också alltid hungrig eller sugen på nåt. äter konstant. vad kul med en svensk i tossa. jag bodde där 2002-2006, nu mer bor jag i lloret de mar. då var jag enda svensken där året om. har du hittat nån sysselsättning där? kommer du in bra i livet där? jag kommer ofta till tossa då vi har vänner kvar där och min man jobbar där och hans familj bor där. vi hörs. malin

Filifjonkan 1 sa...

Hej.. Hm ja jag tror ju att det är vanan hjärnan vet att semlor tycker du om precis som Filifjonkan alltså blir det fullt larm i din kropp som blinkar semlor..semlor semlor med korta intervaller,, likadant med chokladbit chokladbit...och verkmästaren tar på sig gummistövlarna och ringer in sin personal dags att jobba killar...:) ungefär så tror jag!