söndag 13 januari 2008

Tjugondedag Knut


Tjugondedag Knut, nu skall julen bäras ut!

Ja, så har jag firat den tredje julen här i Tossa de Mar.

Denna julen tjuvstartade vi med att åka till Göteborg med omnejd, den 6—15e december. Vi åkte med http://www.ryanair.com från Girona.

Vi blev mötta av min äldste son på Säve flygplats, vi bodde hos honom de första nätterna, När vi så körde förbi Åkes Hembageri http://www.honokaka.se/akes.htm i Torslanda, sa jag, att jag hade längtat efter hönökaka länge, då sa storsonen, att han hade hönökaka hemma i frysen. Det smakade ”görgott” med hönökaksmacka med smör och ost på, till det drack vi julmust, det hade jag oxå längtat efter, mmm, det var en höjdarmåltid för en utlandssvensk.

Då jag ändå är inne på ämnet mat, som jag längtat efter, så smakade det mycket gott med färska västkusträkor oxå, inga räkor går upp mot dom, här i Spanien är räkorna, platta och marinerade, inte alls i min smak.

När vi hade varit hos storsonen med familj och haft det trevligt i deras adventspyntade hem, var det dax att åka till dottern i Kungälv, via kompisar till oss, där vi inmundigade en delikat middag under mycket trevliga former.

Under dessa dagar, hos dottern med familj, hann vi med luciafirande, pepparkaksbak, äta julmat, umgås och ha det mysigt.

På nätet inhämtade jag från http://www.thornstromskok.com/ detta recept på

Bohuslänsk äggost

Ingredienser (1 form)
4 l mjölk
10 ägg
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
Stösocker efter smak.

Beredning
Sjud upp mjölken i en kastrull. Vispa
ihop ägg, filmjölk och gräddfil.
Rör i blandningen i den sjudande mjölken. Rör långsamt i kastrullen med en träslev tills det hela har skurit sig såpass så att det går att skopa upp ost massan med en hålslev. Varva massan med socker i äggost-formen. Låt äggosten rinna av i kyl minst ett par timmar innan den delas i bitar.


Äggosten blev verkligen lyckad och smakade gott, det sa alla, som åt av den. Jag tillagade oxå en julskinka, det går inte att få tag på, julskinka här i Spanien, så det var ett måste, som oxå den blev mycket god.

Efter det att vi hade insupit julatmosfären i Sverige, var det så dax att, den 15e december, återvända till Tossa de Mar och hem till vårt lilla käll, där vi skapade vår julstämning själva, med pynt och levande ljus. I Tossa är det svårt att finna någon julstämning, dom hänger upp lite prydnader över gatan, sen så är det klart.

Julaftonen firade vi med, först att ta en härlig långpromenad i det disiga solskenet. När vi kom ut på terrassen den här förmiddagen, hade vår lilla rödhake, som var här förra vintern anlänt, varje morron så sjunger han för oss och väntar på att vi skall komma ut med lite ost.

På kvällen åt vi vårt julbord, med, skinka, som jag köpt i skivor, rullat och grilljerat, småköttbullar, frankfurterkorv, anjovisfyllda oliver, kallrökt lax, matjesill, inköpt i Kungälv, en härligt lagrad Herrgårdsost, oxå den inköpt i Kungälv, en majonäsröra som jag gjort med äpple och grönsaker och julknäckebröd, detta från Kungälv oxå, till detta drack vi Ålborgs Akvavit, inköpt i Bayern, Tyskland, och öl, köpt på Lidl i Blanes. Till efterrätt åt vi Äppelstreusseltårta som Herbert hade gjort, mycket god med vaniljsås till.

God fortsättning på det nya året, och

Solvarmarma hälsningar från Irene

2 kommentarer:

Hannele sa...

ja, nu är det slut. lite pepparkashus kvar :)

Lotta ..ღ sa...

Tack för ännu en dal av ditt liv i Spanien ...
Påminns mycket av detta då vi bodde flera år i USA
Ha de gott Kram Lotta