tisdag 26 februari 2008

Marknadsdag



”Pip pip, Radio Catalonia information, son los nou” är det första jag hör från radioklockan, den här morronen. Det betyder att klockan är nio och att det är nyhetsdax i den radiokanalen, som vi har ställt in att vakna till. Vi ställer radion, på att väcka oss klockan 8, alltså hade jag sovit en timma, med fullt ös på radion, utan att ha hört ett smack. Men detta är inte så ovanligt, oftast brukar jag vakna, när den automatiskt släcks av klockan 10, av att det blivit så tyst. Som du förstår, så har vi ganska så sena vanor, klockan brukar bli framåt 2-tiden på natten innan vi går till sängs, och så sover vi så gott tillsammans.

Att jag vaknade den här dan, klockan nio, var nog den inre klockan som hojtade, det är ju marknadsdag på torsdagar och det var det den här dagen, alltså torsdag och marknadsdag. Marknaden har öppet mellan 08.00 och 13.00. Och vill vi ha fräscha och fina grönsaker och frukt, så måste vi kliva upp på torsdagsmornarna. Butikerna här i Tossa har inte så fina grönsaker och frukter.

Men först frukost, och det är inget som slarvas med hos Herbert och mej. Müsli med frukt och mjölk, Herbertbakat bröd, med helfett smör och helfet ost, jos, kaffe och efter det, en god kaka eller något annat sött och smaskigt. Vi åtnjuter frukosten bakom fönstret med en vidunderlig utsikt över Tossa och Medelhavet, ser båtarna komma och gå. Pippifåglarna har oxå fått frukost, ost och sockerkakssmulor, den här dagen, dom pickar i sej sin frukost, så tittar dom in till oss, precis som om dom tackade för frukosten. Till detta lyssnar vi på, något som vi för dagen, tycker passar i musikväg, det kan vara, något spanskt med ”Joaquim Sabina”, spanska låtar, misstänker jag, att Herbert plockar fram, när jag har varit för slö med att lära spanska. Det kan oxå var någon italiensk kärlekslåt, lite 60-tals rock, "Leonard Cohen," ofta blir det förstås min absoluta favorit, "Björn Afzelius".

Vi kommer iväg framåt 11.30, och då får vi ta det långa benet före det korta, det får bli bilvägen, men vi går till fots, det tar ca 20 minuter att gå ner. Jag visar här i bilder hur det är, på vår marknad i Tossa de Mar, fotona är tagna torsdagen den 21 februari 2008.

Det bor många afrikanska familjer här, kvinnorna bär de mest fantasifulla klänningar.


Marknadsdagen går mot sitt slut och jordgubbarna reas ut. En prissänkning på 51 cent.

Då drar vi hemåt. Det finns många olika varianter av dramater, kolla in den med 3 hjul, undrar om det går att köra i trappor med den? En annan sak ni kan kolla in, är kjolmodet, det är många damor som går klädda så här.
Så var det bara sopor kvar, och dom måstes det tas hand om.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

29 kommentarer:

Guldkorn i min vardag! sa...

Hallojsan och godmorgon,,,
son los nou" här på morronen jg sitter med en hårdbrömacka i ena handen och knapprar med den andra.
Ska vara på jobbet nio så här gäller det att skynda sig på.
Var tvungen att få tanka lite ögongodis inne hos dig innan jag åker. Kommer tillbaka senare idag för att läsa mer, marknad lät kul, förstår att du vaknar tidigare då, det skulle jag nog också minsann.
See you lather!
Kram Ulla-Bella

Anonym sa...

Förstår att det måste vara härligt att få frossa i all denna läckerhet av frukter och grönsaker på marknaden.
Vi var på en marknad på vår resa och det är skillnad på svenska träiga tomater och dessa solvarma som jag smaskade i mig.Då är dom så goda.Jordgubbar köpte vi också
mums så gott.
Förstår att ni har det bra.
Här har det nog snöat 5 cm inatt.
Fina härliga bilder du bjuder på
Kramis ewa

Resa med Herbert sa...

Bon Dia, som vi säjer här i Katalonien, alltså, Gomorron på er,

Tack så mycket, Ulla-Bella, jag känner mej verkligen smickrad av att du, tar dej tid, att titta in hos mej, INNAN, jobbet, Hasta luego å Solvarm kram, till dej.

Och du Ewa, Tackar allra ödmjukast, som du förstår så gillar jag att fota och behandla bilderna i Photoshop.

Jo det är kul med marknad, först går vi en runda och kollar in priser och kvaliteter, sedan går vi tillbaka till det bästa stället, det behöver dock inte vara det billigaste men det fräschaste.

Brrrrrr, 5 cm snö.

En solvarm kram till dej

mittiminvillervalla sa...

bullarargoda
Grrrr... jag skulle kunna mörda blogger! ;o) Jag skojar ju naturligtvis! Men jag hade skrivit en lång kommentar till dej och så försvann allt! Händer väldigt ofta numera och jag ser att det är många fler än jag som beklagar sig över samma problem. Så nu är det bara att börja om från början! :o)

Hej Irene! :o)

Självklart får du länka mej! :o) Du finns redan på min länklista :o)

Vilka underbara bilder du visar. Jag mumsar redan för fullt på jordgubbarna! Är fullkommligt galen i jordgubbar och är dom dessutom solvarma skulle jag nog kunna leva på dem :o)

Jag kan riktigt känna marknadsstämmningen. Blundar jag så kan jag tänka mej dofterna! Tänk att få gå omkring där och plocka bland frukter, grönsaker och oliver. Så underbart! :o)

Du skriver så fint Irene! Att jag får denna känsla beror ju mycket på det sätt du skrivit om allt detta. Tänk vilken tur att hade när du bjöd in mej till allt detta. :o)

Nu ska jag skriva lite på en information jag ska hålla imorgon kväll. Inget märkvärdigt alls det är mest för mitt eget minnes skull och för att hålla nerverna i styr. Jag tycker det är lite jobbigt att stå och prata inför en massa människor. Men det ska nog gå bra :o)

Hoppas du har det fint där i solen min nyfunna vän :o)

Kramar Monika

mittiminvillervalla sa...

Hihihihi! Glöm min egen lilla svordom först i texten! Den skulle inte komma med men gjorde det av bara farten! *skrattar*
Blev så ilsken på blogger! Men det har gått över nu för nu skrattar jag så gott!

Kram Monika

Anonym sa...

Jag tror bestämt att du lever i Paradiset. Kan man vara annat än glad och varm i den miljön?
Jaa, Frun fundersar över livets väsentligheter och undrar om det inte skulle kunna vara bättre att leva i värmen ....
KRAM till dig!!!!

Resa med Herbert sa...

Hej Monika!

Tack för dina fina ord, om det jag skriver och de bilder jag visar, jag blir nästan rörd till tårar, jag blir så jätteglad :)))).........

Lycka till med din presentation i morron.

Solvarma kramar till dej

Min kära fru Fundersam, paradis är nog lite väl att ta i, men jag väljer att visa det vackra som finns, visst informerar jag mej om vad som sker runt omkring mej i världen, men jag fokuserar inte på det, det är livet för kort för.

Och ja, det är gott att leva här, ihop med min älskade, inte alltid så varmt som man kan tro, och vad jag trodde, när jag flyttade hit, på vintern ligger medeltemperaturen på +14 grader.

Kram från Solvarma Irene

Ingrid E sa...

Oj så fina grönsaker! Det lärde jag mig på årets resa till Grand Canaria att frukten skall inhandlas på marknaden. Mycket bättre än i affärerna.

Resa med Herbert sa...

Ja, du Ingrid, på marknaden är dom bäst, i affärerna är dom väldigt ofta lite smårutna, ändå bor jag i Spanien, och köper gurka som kommer från Holland i butikerna, när jag är i Tyskland eller Sverige oxå för den delen, så kan jag köpa fina apelsiner som kommer från Spanien i butikerna, vilket jag inte kan här. När jag köper frukt och grönsaker, så luktar jag alltid på dom, men i butikerna är det mycket sällan något som luktar som dom ska lukta.

Anonym sa...

Härliga bilder... gillade den där dra´maten i trådkorgsvariant... fast det är väl bara i solvarmt land man skulle kunna använda en sådan

mittiminvillervalla sa...

*Fniss* Nu är jag här igen! Kunde bara inte låta bli! Har just ätit middag av väldigt vardagligt slag. Stuvade makaroner och köttbullar. Visserligen var allt hemlagat men jag älskar INTE makaroner! ;o)
Köttbullar gör jag i stora lass när jag ändå håller på sen fryser jag in och plockar sedan fram vid behov. Så idag vara middagen snabbt lagad :o)

Nu smakar det finfint med jordgubbar till efterrätt ;o)

Nu väntar en djupdykning i böckernas värld. Hos Adlibris.com
kan man förhandsboka reaböcker nu och då måste jag ju passa på.

Ha en trevlig kväll! :o)

Kram Monika

Anonym sa...

Ser härligt ut med alla fina bilder. Har varit här flera gånger men kommentargrejen har inte funkat. Men då du slutade intessera dig för smedjan så la jag inte ner så mycket besvär. Då du sa du länkade mig så länkade jag dig.Men du har vist tagit bort min länk. Nu ska jag se om denna kommentar kommer fram!Ha det skönt i solen!

Anonym sa...

Det ser jättehärligt ut, kan nästan höra sorlet och känna dofterna...mmm...

Kjolmodet är väl inte det snyggaste man sett i sina dar... men den afrikanska klänningen var tjusig.

Ha det gott, kramen!

Tummelisa sa...

Vilka fina bilder Du visar. Känns nästan som om jag vore där.
Vi brukar också gå på lokala marknader när vi är ute och reser.
Här är det mest grått och lite trist.
Jag brukar stiga upp klockan fem de fyra dagar i veckan som jag arbetar, låter skönt att kunna sova till nio.
Kram Eva (Tummelisa)

Guldkorn i min vardag! sa...

Hallå!
Nu är middan avklarad så jag kan sitta en stund framför datorn. Önskar att jag hade ett sånt fotoprogram (och att jag kunde med det)Du har tagit så fina bilder av marknaden.
Färgsprakande och levande man kan nästan höra surret i vimlet...
Det gäller alltså att skynda sig på torsdagarna så ni får tag på råvaror för hela veckan?
Kul att Hebbe (kunde inte låta bli hi hi) bakar bröd.
Vilka härligt färgrika kläder som dom bär dom afrikanska kvinnorna.
Neej nu ska jag sluta babbla.
Ha en skön kväll
Kram Ulla-Bella

Resa med Herbert sa...

Buenas Tardes, Marlene, Monika, Bengt, Gunnel, Eva och Ulla-Bella och många många....tack, för allt beröm jag fått på mina bilder.

Jag hoppas att middagen smakade bra, köttbullar och makaroner eller vad ni har ätit för något. Själv har det inte blivit någon middag ännu, den brukar avnjutas vid 22-tiden, på spanskt maner. Idag blir det köttfärslimpa på Irenevis, med en sås, jag bryner lite grön avlång paprika, här kallas den för, pimento Italiano, hackade tomater, hackad lök i olivolja, sen häller jag grädde på, jag kryddar med grönsaksbuljongtärning eller pulver, min favoritkrydda dragon, den har jag nästan i alla mina maträtter, nymalen svartpeppar, lite sambal olek eller chilisås, jag använder ingen salt, det behövs inte när man har buljong, så i med köttfärslimpeskivorna som jag tillagade i går, allt får småputtra tills det blir genomvarmt. Till detta äter vi skivad potatis och morötter, rostade i ugn, och dricks ett litet glas rött vin. Efterrätt blir i dag choklad-vaniljglass med vaniljsås och småkakor, på de dricker vi cafe solo, som det heter här i Spanien, alltså en espresso.

En mysig kväll, i snö, å frost, å is, å tö, i regn å storm å månsken. Önskar jag er härifrån, i kväll något dimmigt och mörkt Tossa och Solvarma Irene

mittiminvillervalla sa...

En liten torsdagshälsning :o)

Vilken härlig middag du gjorde! Låter jättegott! Älskar dina fina vardagliga små berättelser :o)

Idag vaknade jag till en ljus dag med en sol som gör starka och envisa försök att kika fram bakom molnen. Om den får kämpa en liten stund till så kommer den nog fram med sina skira strålar. Morgonen började kall -17 grader (igår -19) men nu är det bara några minus grader.

Idag tränar jag lite på det jag ska "prata" ikväll och hoppas på att jag ska kunna förmedla bra saker. Har ett litet och förhoppningsvis roligt ess i "bakfickan" som jag hoppas ska locka till skratt. Om detta nu inte blir rena rama katastrofen så får jag väl skriva och berätta lite om det i mitt nästa inlägg :o)

Nej nu är det bäst jag fortsätter med mitt. Hoppas du får en helt underbar dag där i Tossa de Mar Irene :o)

Kram Monika

Anonym sa...

Hejsan Svejsan!

Så himla fina bilder och så himla mysigt ert liv låter. Man blir ju rent sjuk av längtan efter sol och värme.
Min make har aldrig varit i Spanien, så man kanske skulle fresta honom med dessa vackra bilder.

Ha en underbar dag!
Kram Bodil.

Resa med Herbert sa...

Tack Bodil!

Ja här är gott att leva tillsammans med den man älskar.

Det är i alla fall, värt ett försök, att visa din man bilderna, det kanske kan locka honom till solens land.

Du får ha en fortsatt bra dag.

Förresten, en söt liten dotter du har.

Kram Irene

mittiminvillervalla sa...

Tittar in en liten stund här till dej efter att jag kommit hem igen. Blev inte ett dugg lyckat! Rättare sagt totalt misslyckat :o) men, men inget att göra åt! Hann bli både för nervös och för trött! Vet inte, men idag har liksom inte varit min dag på något sätt. Så är det ju vissa dagar. Man vaknar på morgonen och så var den dagen förstörd! ;o)

*Skrattar* nu var det ju inte riktigt så illa med min dag! Den duger som den var! För nu är den ju snart slut. Och det bästa är ju att redan i morgon kommer en alldeles ny, frisk och fräsch dag med nya möjligheter! :o)

Läste nåt klokt ord som sa att "Erfarenhet är det namn människorna ger åt sina misstag". Så i kväll har jag blivit en erfarenhet rikare :o)

Du behöver inte vara ett dugg orolig över att du skriver för långt till mej! Jag bara älskar varje ord du skriver! Du får skriva precis hur mycket du vill :o) Som du förstår så älskar jag också att skriva men tror det blir lite samma för mej, att du lockar mej :o)

Vilket sammanträffande att din son bor i Umeå. Jag bor nästan 30 mil från Umeå. I Polarbröd och Älvsbyhus hemkommun. Men jag har en syster som bor i Umeå. Så om du ska åka och hälsa på din son måste du lova att du talar om det innan. Då kan jag ju åka ner till min syster. Då kan vi ju träffas. Det skulle vara jättekul :o)
Hahahaha! Jag kan baka bullar och ta med! ;o)

Nu ska jag gå i säng, för som sagt nu är den här dagen nästan slut. Sitter här och ler när jag tänker på att ni åt er middag för mindre än två timmar sedan! Känns som en annan värld :o) Irenes värld! som jag får det stora nöjen att dela :o)

Natti Natti och tack vännen för idag :o)

Kram Monika

Hannele på Hisingen sa...

Så härligt det ser ut.

Resa med Herbert sa...

Tack Hannele!

Anonym sa...

Hej!

Tack för fina ord om min dotter.
Ja, får väl ta en närbild på maken badanke byxor.
Jag önskar dig och dina kära en underbar helg i solens land.
Här ska en snöstorm dra in med mer snö och ja, jag ör trött på snön nu.
Kram Bodil.

AnneliH sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
AnneliH sa...

Jag hittade din blogg på Spanienforumet. Nu har jag suttit och drömt mig bort en lång stund och tittat på dina fina foton. Det måste vara underbart att bo där i Tossa del Mar. Jag önskar att jag kan bosätta mig så någon vacker dag. Jag "tragglar" också med spanskan...det är ett vackert språk.

Resa med Herbert sa...

Hej Anneli

Tack, kul att du gillar min blogg och mina bilder där i.

Visst finns det baksidor att bo här i Tossa de Mar oxå, men klimatet och naturen är alldeles underbar.

Solvarma hälsningar från Irene

Anonym sa...

Ja visst är marknaden i "Tossa" underbar. Vi vaknade i maj 2007 av en massa djud utanför hotellet och tittade ut och såg alla människor som handlade. Det blev en snabbfrukost och ut i vimmlet. Vilka fantastiska solmogna tomater och färsk lök.
Lunchen fick bli en underbar sallad. Vi var i "Tossa för första gången men kommer åter i maj med hela familjen för att fira min
60-årsdag.
Janne med familj i Göteborg.

Resa med Herbert sa...

Hej! Janne med familj i Göteborg

Vad kul att det är fler Göteborgare, än jag som gillar Tossa.

Den färska löken är något av en delikatess, ja det finns många godsaker på marknaden.

Ni skall vara riktigt varmt välkommna tillbaka, i maj när du fyller år, grattis i förskott förresten.

Solvarma hälsningar från Irene

Kalle sa...

Härliga foton!
Längtar efter våren!